Piyasalarda nefesler tutularak beklenen FOMC faiz arıtımı yapar mı sorusunun cevabı borsaların yönü, ülke para birimlerin değeri, tahvil ve bono faizleri gibi piyasa dinamiklerini etkileyen çok önemli bir karardır. Peki, piyasalar açısından bu kadar önemli olan FOMC tutanakları nedir ve beklenildiği gibi FOMC faiz arıtımı yapar mı yaparsa bir yıl içinde kaç faiz artırım kararı alır?

FOMC’nin faiz artırım kararının ülke ekonomileri ve piyasalar üzerinde çok ciddi etkisi olduğunun altını çizdikten sonra önce FOMC nedir ve nasıl çalışır üzerinde kısaca duralım. Daha sonra FOMC faiz artırımı neden yapıyor ve bundan sonraki süreçte faiz arıtım karı neden alır sorusunu cevaplamaya çalışalım.

FOMC Nedir?

ABD Merkez Bankası’nın (FED) bir komitesi olan FOMC (Federal Open Market Committee),  Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi kelimelerinin kısaltmasından oluşmaktadır. ABD Merkez Bankası FED’in para politikalarını belirleyen ve uygulayan FOMC, ABD’de istihdam, enflasyon, faiz, büyüme gibi konuları izleyerek ekonominin iyileştirilmesi amacıyla para politikaları uygulamaya koyar. Ayrıca para piyasalarına müdahale ederek doların değerini korumaya ve artırmayı hedefler.

Yılda 8 kez toplanır ve 12 üyeden oluşur. FOMC’ye FED başkanı başkanlık yapar ve

Küresel piyasalara yön veren FOMC toplantı kayıtları, FED toplantılarından 3 hafta sonra açıklanır. Dünya tarafından yakından izlenen bu toplantı kayıtlarında, FED üyelerinin ekonomi politikaları, faiz kararlarının süresi ve uzun vadeli tahminler bulunmaktadır.

FOMC toplantı kayıtları neden önemlidir?

FOMC toplantı kayıtları ise piyasalar açısından çok büyük öneme sahiptir çünkü FED toplantılarında alınan kararların sebepleri, yeni para politikaları, alınan ekonomik tedbir ve teşvikler, projeksiyonlar faiz kararları dahil ABD ekonomisini ve doların değerini etkileyecek tüm karar ve görüşler bu tutanaklarda yer alır. Bu çerçeve de FOMC tutanakları piyasalar için çok önemlidir.

FOMC tutanaklarında yer alan faiz politikaları da küresel piyasalar ve ülke para birimleri açısından ciddi tehditler yaratabilir. Özellikle gelişmekte olan ülke para birimleri FOMC’nin her faiz arıtımı kararı sonrası olumsuz etkilenir çünkü ABD tahvillerinin faizlerinin yükselmesi daha istikrarlı ve riski düşük olan bu ülkedeki kazançlara yönelir. Daha önceki yıllarda yüksek reel faizli ülkelere yönelen fonlar ABD faizlerinin cazibesinin artması ile bu ülke tahvil ve bonolarına, fonlarına yönelir hatta sıcak paranın bu ülkelere akması hızlanır. ABD’nin kendi fonlarıda FOMC’nın faiz oranlarını cazip şekilde artırması ile geri döner.

FOMC faiz artırımı yapar mı, yaparsa kaç kez faiz artırır?

FOMC’nin faiz kararlarının küresel piyasalardaki gücü hakkında bilgi verdikten sonra FOMC’nin bu toplantıda faiz artırım kararı verip vermeyeceğinin mesajları üzerinde duralım.

FOMC haziran toplantısında politika faiz oranını yüzde 1,50-1,75 aralığından yüzde 1,75-2,00 aralığına çıkardı. 2018 yılında ikinci faiz artırım kararı alan FOMC’nın bu yılı dört faiz artışı ile tamamlaması bekleniyor. Çünkü FED üyelerinin bu yılki faiz oranına ilişkin medyan faiz oranı beklentisi yüzde 2,1’den yüzde 2,4’e yükseldi. Durum böyle olunca yılın geri kalanında iki kez daha faiz artırımı olması muhtemel gözüküyor. Gelecek yıllarla ilgili ekonomik projeksiyonda büyüme tahminin yukarı, işsizlik rakamlarında beklentilerin aşağı yönlü revize edilmiş olması FOMC’nin faiz artırımına gideceği yönündeki beklentileri güçlendiriyor. Hatta piyasa uzmanları FOMC’nın 2019 yılında da faiz artırımına 3 kez daha gidebileceği üzerinde duruyorlar.

FOMC’nin faiz artırıma devam edeceği yönünde beklentiler ABD ekonomisindeki verilerde iyileşme ile şimdilik çok güçlü. Bu çerçevede de gelişmekte olan ülke piyasaları ve para birimleri içinde rüzgar tersten esecek gibi. FOMC’nin faiz artırımı yapıp yapmayacağı konusunda sürekli güncel kalmak ve piyasa rapor ve analizlerini incelemek için sektörün lider kurumu GCM Yatırım‘ın www.gcmyatirim.com.tr web adresi ziyaret edebilirsiniz